↑  Previous Project
Next Project  ↓
+ 森觀林宅 / Sliding Fun House

森觀林宅 / Sliding Fun House

X
Location : Taipei, Taiwan / 台北市
Area : 125 m²
Design Team : Jill Yang, Paul Chiang / 楊珮珩 江易書
Type : Residential/ 住宅
Status : Completed 2010
Photographs : K. M. Lee

Sliding Fun

疼愛孩子的父親說,希望家裡各個空間能夠儘量開放,隨時可以跟女兒互動,即使各在不同空間活動,也可以看到彼此的身影;在這樣的需求下,但又必須考量必要時的隱私,因此衍生出”Sliding”的概念,本案中大量應用拉門的設計,並且將它趣味化,拉門既是sliding door,也是sliding wall,甚或是塗鴉的白板,需要時它是門,不需要時,感受不到門的存在!

Open / Close

應用大面拉門讓空間既可以開放,又可以關閉,視覺可以一路從客廳、餐廳、走道、書房穿透到臥室,讓空間更有層次感,更有穿透力;必要時,也可以拉上拉門變成獨立的各個空間。

Sliding Wall / Floating Ceiling

與sliding wall呼應,設計手法讓天花也呈現更自由的弧線,一方面可以包覆較深的樑,一方面又可自然地拉高天花,減低空間的壓迫感;由於業主考量吊隱空調不易清潔,因此回歸採用壁掛型式空調,設計上也藉由弧線天花整合空調機體,讓空調變成設計的一部分。

Art Gallery / Play ground

廊道的空間結合展示的功能,大面的滑動白板牆,可作為陳列女兒畫作的空間,也可以在上面塗鴉作畫。開放的平面配置形塑成大大小小、四通八達的環狀動線,室內的空間雖然不大,但卻讓小朋友可以開著玩具車通行無阻,客廳、書房、廊道等都變成小女兒的遊樂場。整個空間成了動靜皆宜的小天地!

Sliding Fun

“Open spaces, open home.” is the hope of a mild father who loves his daughter so much. He wants having interactions with families and to feel each other easily even they’re in different rooms. In this case, also considering everyone’s privacy, we create a concept called “Sliding”. We use many sliding doors in the design and make it vivid. A sliding door is not only a door but a sliding wall. Even it can be a white board covered by lots of graffiti. When using, it is a door. But you will not feel it any other times. The sliding doors are altering…

Open / Close

A big srface sliding door makes space not only transparent but private. From the living room, dining room, corridor, study through to the bedrooms, there are rich of layers. More of this, they’re penetrating. In necessary, we can also close the sliding door and make the space into a separate individual room.

Sliding Wall / Floating Ceiling

Respond to the sliding wall, we made the ceiling presenting like free arcs. It can wrap beams; on the other hand, naturally raise the space to reducing the pressure. As the owners considered that it’s difficult to clean the ducted air conditioner.

Art Gallery / Play ground

We combine the corridor with the display space. A big surface sliding whiteboard is not only a display wall of the daughter’s drawing and massages but a graffiti wall. The plan is disposed for open that shape many kinds of the dynamic and open circulation. Although the interior space isn’t big, the daughter can still freely drive the toy car to anywhere in the house. The living room, dining room, study, and corridor all become playgrounds of the little girl. All spaces turn into a suitable small world to both active and static.